Commemorem el 90 aniversari de la Segona República Espanyola

Per a commemorar el 90è aniversari de la II República, des d'Esquerra Unida Sant Boi i PSUC Viu Sant Boi s'han desenvolupat diverses accions:MANIFEST DEL GRUP MUNICIPAL DE PODEM - ESQUERRA UNIDA SANT BOI


Farà 90 anys, després d'unes eleccions municipals que van donar la victòria a les candidatures republicanes en la immensa majoria de les capitals de província, que el poble espanyol va sortir al carrer i va proclamar la Segona República espanyola. Una conquesta que va sobrepassar als propis polítics republicans que no s'esperaven un desenllaç tan ràpid de la seva victòria electoral tan sols 48 hores abans. Si per alguna cosa es va distingir la República nascuda el 14 d'abril va ser per una ampliació de la llibertats i les oportunitats. Era la primera experiència democràtica a Espanya des del Sexenni en 1868. I si es van aconseguir aquests avanços va ser gràcies a que un actor va estar molt incisiu en els anys previs a la proclamació de la Segona República: el moviment obrer.


El gran encert de la República va ser l'educació. En el primer bienni republicà es van construir més escoles i centre d'instrucció que en tots els anys de la monarquia d'Alfons XIII. La República va portar l'educació i la cultura a les àrees rurals, alguna cosa que portaven fent els centres obrers anarquistes i socialistes molts anys abans. L'alfabetització, fonamental per al moviment obrer, era el compte pendent de la República. Les Missions Pedagògiques, la formació d'escoles, la formació de mestres i mestres, de professors, la creació d'instituts de segon ensenyament, la reforma de la Universitat, etc. Tota una plèiade de drets educatius que van fer avançar la societat espanyola. Al costat d'ella es van desenvolupar altres drets com el d'associació (reprimit durant la dictadura), llibertat de premsa, llibertat d'opinió, etc.


Una altra conquesta de la República va ser el sufragi universal, tant per a home com per a dones. Aprovat després de durs debats en el parlament en 1931, es va poder exercir amb completa llibertat en les eleccions de novembre de 1933. És el moment en què s'aprova la Llei del Divorci (en 1932) o la Llei de l'Avortament, ja en Guerra, en 1936 gràcies a l'impuls de Federica Montseny i Amparo Poch Gascón.


La República va ser un període d'avanç les avantguardes artístiques. El cinema va reconèixer la figura de Luis Buñuel. El cinema espanyol republicà es va situar, fins i tot, al capdavant mundial. També és la confirmació de l'Edat de Plata de la Literatura espanyola.


La República va escometre la laïcització de la societat. La separació efectiva Iglesia-estat. La República va néixer laica. Va donar llibertat de culte. No hi havia tracte de favor a l'Església catòlica les organitzacions de la qual s'havien de sotmetre a la llei civil. Els jesuïtes no van acceptar aquest joc i van ser expulsats. L'Església va perdre el control de l'educació. Unes mesures que l'Església mai va perdonar a la República. La configuració de l'Estat en la República va ser completament nova. Es va obrir la via a les autonomies. Es va eliminar la Guerra com a instrument de política nacional. La pena de mort va quedar abolida.


I es per tots aquests fets que el nostre Grup Municipal vol commemorar el 90 aniversari d’aquesta victòria electoral, que com diu l'historiador Juan Pablo Calero; “la Restauració va optar en 1923 per una monarquia sense democràcia i quan el poble va poder triar va optar per una democràcia sense monarquia”.

I fem per tant d’aquesta tria el nostre model polític, visca la república!

Comunicació Grupo Municipal PODEM – Esquerra Unida Sant Boi.

info@podemsantboi.info | eusantboi@gmail.com