Antídots per passar el confinament

I pràcticament de sobte, el món sembla que se’ns hagi caigut a sobre. El culpable, un virus anomenat COVID-19, conegut popularment com coronavirus. Aquest enemic invisible ha suposat en un obrir i tancar d’ulls una greu crisi sanitària, social i econòmica de la qual el món globalitzat està patint les conseqüències, però està atacant d’una manera especialment cruel a casa nostra.

Entrem a un escenari desconegut en el qual la rapidesa d’actuació dels governs serà clau. Primerament aïllant el virus mitjançant mesures de confinament, centrant tots els esforços possibles en el tractament als malalts més greus i lluitant per ‘frenar la corba’ d’afectats, que ara per ara té un ritme de creixement exponencial.

D’altra banda cal pensar en les conseqüències econòmiques que se’n deriven i en aquest sentit, el govern de coalició d’esquerres a l’estat ha respost contundentment: un dispendi mai vist a la història d’Espanya amb una injecció 200.000 milions d’euros (entre iniciativa pública i privada) per tractar que aquesta crisi es reverteixi, marcant una tendència amb forma de V (crisi i recuperació ràpida de l'economia) i no de L (crisi i depressió econòmica). I amb un missatge clar i potent que contrasta amb anteriors precedents: si al 2009 es tractava de salvar els bancs, avui es tracta de salvar a les persones i el seu teixit productiu. Temps tindrem per veure si les solucions han estat les més encertades o no, però el compromís del govern amb la classe treballadora és i serà sempre total.

I què podem fer nosaltres en tot aquest escenari? El primer i més important, seguir les recomanacions sanitàries dictades per les autoritats: confinar-se a casa, rentar-se les mans amb molta cura, respectar la distància de seguretat d’un metre en compres a supermercat, evitar sortir de la llar si no és per causa de força major o per treball.

L’organització és molt important. Lleva’t aviat, crea rutines i fes exercici. Aquelles persones que tenen oportunitat de fer teletreball han de tractar de ser estrictes en els seus horaris de feina, tot i que el treball hagi baixat moltíssim.

I sobretot, culturitza’t. Llegeix, informa’t, descobreix tot allò que sempre has volgut fer però sempre deies que no tens temps a fer. Ara és el moment! Des d’Esquerra Unida Sant Boi et volem donar un cop de mà i posem a la teva disposició un seguit d’iniciatives online per llegir, veure pel.lícules, o gaudir de visites virtuals a museus de manera gratuïta (https://www.eusantboi.org/recursos-per-un-confinament-actiu). D'altra banda, Izquierda Unida ha obert un espai per a donar informació actualitzada de fonts oficials, guies de #quedatacasa (decàleg de bones pràctiques), materials de difusió i iniciatives municipals.

També t’oferim la possibilitat treure l’escriptor que portes dins a través del I Concurs de Relats Curts que organitza l’Espai Fil Roig. Trobaràs les bases al nostre web: https://www.eusantboi.org/not%C3%ADcies/concurs-de-relat-curt

Fem d’aquests moments difícils una oportunitat per enfortir-nos com a comunitat. Comunica’t amb la gent del teu voltant, utilitza les xarxes socials per estar més a prop dels teus. En definitiva, #quedatacasa, però no paris. Junts, ens en sortirem!

20/03/2020

David Tolo